Saturday, June 13, 2015

BERBEKAM AMALAN SUNAH MENYIHATKAN

BERITA HARIAN @ 6 JUN 2015 - SIHAT ALTERNATIF
OLEH: NADIA HAMID
FOTO: KAMARUZAMAN ARIFFIN
TEMPAT: PUSAT TERAPI SYIFA PETALING JAYA


Pernahkah anda mengalami kelesuan dan letih  secara tiba-tiba, atau sering berhadapan dengan individu yang sentiasa kelihatan tidak bermaya, muka kurang berseri dan wajah dipenuhi jerawat?

Adakalanya, mereka mungkin mengalami kebas kaki dan tangan, pening, sakit berpanjangan seperti diserang migrain, angin bisa dalam badan, tekanan darah tinggi atau penyakit tiga serangkai, kencing manis, jantung dan darah tinggi.

Sekiranya ya, awas! ini sebagai memberitahu berlaku gangguan dalam salur darah anda misalnya, percampuran darah baharu dan darah kotor.

Menurut pengamal perubatan alternatif bekam dan resdung, Terapi Alternatif Islam Petaling Jaya, Mohd Razali Ahmad, sel darah merah dalam badan individu mengalami pusingan setiap 90 hari (tiga bulan).

Katanya, apabila cukup tempoh itu, sel darah merah mati manakala, darah yang mengandungi lebihan asid urik, urea, toksin serta sel darah merah rosak itu perlu dibuang, bagi mengelak risiko komplikasi penyakit.

Sel darah baharu cergaskan  tubuh
Sel darah kotor kata beliau, akan berkumpul di lapisan bawah kulit sebelum dikumuhkan dan digantikan sel darah merah baharu yang mengandungi oksigen serta nutrien.  Sel darah baharu diperlukan organ dalaman untuk menjana tubuh badan cergas.

"Darah kotor yang gagal dikumuhkan akan bercampur semula dengan darah baharu.  Keadaan ini tidak elok kerana mengakibatkan berlaku pelbagai masalah kesihatan seperti kapilari darah tersumbat.

"Ini boleh menyebabkan sistem badan terganggu; penyakit kronik; kegagalan fungsi sistem limfa, ginjal serta hati," katanya.

Penawar segera
Razali berkata, pengeluaran darah kotor sebagai proses detoksifikasi secara berperingkat berupaya merangsang pengeluaran zat antibodi yang diperlukan bagi mempercepatkan proses penyembuhan.

Katanya, perawat berbekam pada titik akupuntur salur darah iaitu dua sentimeter (cm) daripada tulang belakang.  Titik berkenaan dikhaskan ketika anda mempelajari rawatan berbekam.

"Tidak boleh sewenang-wenangnya mencucuk jarum bekam kerana boleh mengakibatkan gejala lepuh, parut kekal dan komplikasi lain.  Justeru, perawat perlu berhati-hati menggunakan peralatan bekam ketika mengendalikan pesakit," katanya.

Titik akupuntur berbeza
Razali berkata, setiap individu mempunyai titik akupuntur berbeza bergantung kepada jenis penyakit di lami, saiz badan, kekerapan berbekam dan proses untuk sembuh.

Individu penyakit seperti darah tinggi biasanya kata beliau akan melakukan bekam dengan jumlah 10 cawan setiap kali melakukan temujanji (dua minggu).  Pesakit kencing manis (diabetes) pula dinasihatkan melakukan 14 cawan setiap kali berbekam.

Pilih masa sesuai


Razali berkata, orang ramai yang tidak mempunyai sakit kronik atau sekadar menjalankan sunnah, diharuskan berbekam membuang darah kotor yang berisiko menyebabkan gangguan kesihatan sekurang-kurangnya empat bulan sekali.

Namun, bagi individu yang sudah biasa melakukan bekam, mereka akan menjalani proses membuang darah proses membuang darah kotor setiap bulan sama ada secara konsisten pada tarikh dan masa sama setiap bulan.

"Cukuplah berbekam setiap empat bulan sekali.  Jika kita dapat membuang darah kotor dengan lebih kerap, anda boleh rasakan sendiri perubahannya, iaitu badan lebih ringan dan segar.

"Tarikh diharuskan berbekam adalah pada 17, 19 dan 21 haribulan setiap bulan Islam," katanya.

Pantang Larang
Razali yang sudah enam tahun membuka pusat berkenaan mengakui sudah banyak merawat pesakit yang mahu berbekam dari usia seawal lima tahun sehinggalah pesakit berusia lebih 70 tahun.

Katanya, walaupun ada segelintir perawat menetapkan umur tertentu ketika melakukan rawatan bekam namun, beliau menggalakkan lebih ramai orang melakukan aktiviti sunnah sejak kecil.

"Mungkin perawat lain merasakan kanak-kanak tidak bersedia untuk dibekam, tetapi gunakan kaedah psikologi untuk elakkan mereka menangis.  Perawat juga boleh mulakan  rawatan dengan menggunakan jumlah kecil seperti empat cawan bekam saja.

"Hanya ada beberapa kategori pesakit saja tidak dibolehkan melakukan bekam iaitu perempuan mengandung lebih tiga bulan, perempuan didatangi haid, tekanan darah rendah (bacaan bawah 70mmol); pesakit kanser darah dan individu terlalu berusia atau uzur," katanya.

Razali turut dibantu isterinya untuk melakukan rawatan bekam wanita berkata, jika darah yang keluar itu kotor, keadaannya berketul, pekat dan berwarna merah kehitaman, disulami darah putih (air bisa).

"Ketika rawatan tidak semestinya darah kotor keluar dalam jumlah banyak tetapi teknik dan cara berbekam yang betul menjamin keselamatan serta kesihatan tubuh anda," katanya pesakit boleh melihat sendiri perubahan pada jenis darah kotor selepas rawatan.

JENIS BEKAM


BEKAM DARAH
Sunnah Rasulullah SAW. Caranya, permukaan kulit ditarik dengan cawan kosong, diikuti kulit ditusuk jarum sepanjang 0.5cm dan kedalaman 0.4mm (bergantung kepada perawat).

Sekiranya lebih daripada ukuran berkenaan, kemungkinan pesakit akan terluka dan terkena pembuluh darah arteri. Seterusnya tutup kembali dengan cawan. Darah kotor akan keluar dengan sendirinya untuk tempoh selama 10 minit.

Khasiatnya:
 • Membersihkan darah dan meningkatkan aktiviti saraf tulang belakang.
 • Memperbaiki aliran pembuluh darah.
 • Menghilangkan kejang dan luka dalaman pada otot.
 • Bermanfaat ketika mengalami pening, luka dalaman di bahagian kepala dan wajah, migrain dan sakit gigi.
 • Kurangkan sakit bahu, dada, dan punggung
 • Atasi kelesuan.
 • Mengatasi luka, bisul, luka bernanah, jerawat dan gatal kulit.
BEKAM ANGIN
Tidak pernah dilakukan Rasulullah SAW. Berdasarkan perkembangan semasa, cara bekam kering adalah organ yang perlu dibekam dilumur minyak zaitun, diikuti cawan kosong ditarik di kawasan berkenaan.

Perawat akan lakukannya selama beberapa kali bergantung kepada keadaan pesakit.  Minyak zaitun digunakan kerana berupaya membuang angin dan meredakan sakit ketika cawan ditarik dan menyembuhkan luka daripada pori kulit yang terbuka.

Khasiat:
 • Meringankan rasa sakit dan mengurangi pengumpulan darah beku.
 • Bermanfaat untuk penyakit paru-paru yang kronik.
 • Mengubati nephritis.
 • Mengatasi radang selaput jantung, radang urat saraf pada bahagian punggung bawah dan radang pada bahagian celah tulang dada.
 • Menahan darah haid yang terlampau banyak dan hidung berdarah.
 • Bekam angin juga berfungsi seperti pemindahan darah dari pembuluh darah pesakit dan menyuntik ke otot paha, khususnya bagi individu yang bermasalah dengan urat nadi (susah ditemui kerana faktor usia)
BEKAM LUNCUR
Berfungsi membuang angin pada tubuh melegakan sengal otot dan melancarkan peredaran darah. Caranya, badan diurut dengan minyak sebagai pelincir, letakkan cawan pada permukaan kulit secara tiga kali pengepaman.  Tanpa melepaskan injap angin, luncurkan atau gerakkan cawan ke seluruh bahagian belakang perlahan-lahan selama beberapa minit (minimum dua minit) sehingga kulit kemerah-merahan.

Kemudian lepaskan injap angin pada cawan dan urut dengan minyak kembali untuk hilangkan ketidakselesaan.

PANDUAN BERBEKAM
 • Pastikan tempat berbekam berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.
 • Perhatikan harga ditawarkan perawat. Biasanya RM5 setiap cawan.
 • Paling penting lihat jarum yang digunakan ketika rawatan. Pastikan perawat menggunakan jarum baru.
 • Biasanya perawat akan ulang pakai cawan bekam. Pastikan ia disteril dan nyahkuman bagi mengelakkan jangkitan penyakit berjangkit seperti HIV, hepatitis dan batuk kering (TB).
 • Keselesaan pesakit ketika berbekam sama ada berbaring atau duduk.
 • Orang berpuasa boleh berbekam tetapi jika terlampau letih tidak digalakkan kerana hukumnya makruh.
 • Ulang proses berbekam jangan lebih daripada 120 hari kerana darah kotor akan kembali bercampur dengan darah baru.
 • Digalakkan berbekam ketika perut kosong dan pesakit perlu berpuasa selama sejam selepas berbekam.
 • Antara anggota bahagian tubuh yang tidak boleh dibekam iaitu mata, telinga, hidung, mulut, alat kelamin dan dubur.